ולקינוח פרס ה BoardGameGeek Golden Geek ל 2006 על משחק השנה ובחירת השחקנים.
משחק בניה וסחר ל 2-5 שחקנים, עם זמן משחק מוערך של 120 דקות. מיועד לגילאי 12 ומעלה.
המשחק מכיל לוח, צילינדר של המנהל האזורי, דיסק שמתפקד כ"ראש ההסתדרות" ולהלן יכונה בשם זה, 40 מטבעות, 30 צילינדרים של עובדים, 100 בתים, 35 טוקנים לסימונים, 140 קוביות שמייצגות משאבים, ו- 40 אריחי בניה.
משחקיות:
ב Caylus אתם משחקים בוני טירות כשמטרתכם היא לסייע למלך פיליפ לבנות ולפתח את הטירה שלו ב Caylus. לשם כך תצטרכו קודם לבנות את העיר, בשביל שיהיו לכם את המשאבים להשלים את בניית הטירה.
יש 3 שלבי בניה בטירה: צינוקות, קירות, ומגדלים. עוברים שלבים כשהחלקים הללו מלאים, או כשהצילינדר של המנהל התקדם מספיק. השלבים מחולקים לתורות כשבכל תור כל שחקן בתורו משלם לעובדים שלו שיעבדו בבניין בעיר או בטירה. בעבודה בעיר מרווחים כסף, משאבים, ובניינים, ועל מנת לבנות בטירה יש צורך במשאבים. בסוף כל תור שחקנים מקבלים נקודות ניצחון וטובות מלכותיות בהתאם לכמות שהם בנו בטירה.
לכל שחקן יש 6 עובדים. בתחילת התור כל אחד מהשחקנים לפי הסדר יכול להחליט אם לשים את אחד העובדים שלו, או לוותר (pass). למקם עובד בלוח עולה דינר, ועוד דינר על כל שחקן שוויתר לפניו בתור הנוכחי.
בתחילת המשחק יש 6 מבנים מיוחדים בעיר:
* השער, שדרכו מגיעים העובדים.
* עמדת ההחלפות, שהיא מקור לכסף
* גילדת הסוחרים, שיכולה להשפיע על ראש ההסתדרות
* שדה קרב, שמשמש להשגת תמיכת המלך וההטבות הנלוות לה
* האכסניה, בשביל שיהיה על מה לשלם כשמניחים עובד
וכן מספר מבנים במקומות קבועים:
* רוכל, לקניית משאבים
* נגר נוסף, לבניית מבני עץ
* מכרה, להשגת זהב
קיימים 6 מבנים נוספים ניטראלים, שממקמים באקראיות:
* מחצבה, שמספקת אבנים
* חווה, שיכולה לספק אוכל או בד
* מנסרה, שמספקת עץ
* עמדת יערן, שיכולה לספק אוכל או עץ
* שוק, להשגת כסף
* נגר, לבנות בנייני עץ
יש מקום לאדם אחד בתוך כל מבנה, כך שרק הראשון שיכנס לבניין יהנה מהבונוס שלו.
כש Caylus מתפתחת שחקנים יכולים לבנות מבנים נוספים (וטובים) לאורך הדרך בתמורה למשאבים, ומבנים אלו מספקים להם נקודות יוקרה. ניתן להיכנס לבניינים שלכם בעלות של דינר אחד, גם אם השחקנים האחרים ויתרו על מיקום העובדים. שחקנים אחרים גם יכולים להשתמש במבנים שלכם, מה שיתן לכם נקודת יוקרה על כל שימוש.
בנייני העץ שאפשר לבנות כוללים:
* חווה, מנסרה, או מחצבה משופרים
* שוק או עמדת רוכל משופרים
* עורך דין, המאפשר לשחקנים להפוך מבנה ניטראלי או מבנה שלהם למבני מגורים. מבנה מגורים מספק הכנסה כל תור, והרס המבנה המקורי הופך את המשאב שהיה לו לנדיר יותר
* בנאי, שבונה בנייני אבן
בנייני האבן שאפשר לבנות כוללים:
* בנייני תפוקה משודרגים, כלומר כאלו שנותנים לך משאבים גם כשהשחקנים האחרים מבקרים בהם
* בניינים שמספקים נקודות יוקרה בתמורה לכסף או בד
* בניינים שמספקים זהב בתמורה לכסף או משאבים
* ארכיטקט שמאפשר להפוך בניין מגורים לבניין יוקרתי
כשממקמים עובד בטירה ניתן לתת לו 3 משאבים שונים לבניה בטירה, כשאחד מהמשאבים צריך להיות מזון. בניה כזאת מספקת נקודות יוקרה ישירות, ועשויה להביא לזכיה בתמיכת המלך.
יש 4 מסלולים שניתן להתקדם בהם בעזרת תמיכת המלך, והם מוגבלים לפי ההתקדמות של הטירה:
* נקודות יוקרה
* כסף
* משאבים
* בניה
התקדמות במסלול מאפשרת לכם להיות יותר יעילים באותו תחום.
2 נציגים מלכותיים משפיעים על המשחק:
המנהל האזורי קובע את הקצב של המשחק. הוא מתקדם עם התקדמות המשחק, קובע אם השחקנים צרכים לבנות את הטירה לאט או מהר יותר, ולשאת בעונש אל אי עמידה ביעדים.
ראש ההסתדרות קובע אילו בניינים יהיו פעילים התור. להשקיע בעובד שיהיה בבניין מושבת זה בזבוז עצום, אז כמו עם כל פוליטיקאי ממוצע ניתן להשפיע עליו באמצעות כסף - השחקנים ישלמו כדי להשפיע עליו בסדר שהם עשו pass, ככה שאולי חסכתם כמה דינרים בשלב המיקום כשהעברתם את התור ראשונים, אבל לאחרון שמשפיע על ראש ההסתדרות יש כאן יתרון עצום.
האינטראקציה בין השחקנים הופכת את Caylus למשחק אינטנסיבי ודינאמי עם מעט זמן מת. מיקום העובדים הוא מהיר, העובדה שהבניינים נגישים לכולם מהווה טוויסט רציני לעומת משחקים אחרים וגורמת להבדל עצום במשחק (יחד עם זאת השחקנים גם רבים על הבניינים שהם רוצים לבנות) והיכולת להשפיע על ראש ההסתדרות תגרום ליריבים לבזבז כסף או ליזום הסכמים.
ההתפתחות של העיר תשפיע על התקדמות המשחק ועל התנאים שיהיו בו, לדוגמא אם ללכת לכיוון של בניינים יוקרתיים, לפעול בהתאם לעודפי משאבים מסויימים, אם הבנאי בא לפני עורך הדין, וכו'. בסופו של דבר ההתפתחות הזאת יוצרת כל פעם משחק אחר, ומפתיע. קשה לדעת מי מנצח עד שזה כבר ממש סוף המשחק.
משחק מבריק ומאוזן שכולו מבוסס על אסטרטגיה טהורה. אין קוביות, קלפים, או כל אלמנט אקראי אחר. עם מגוון מכניקות שבוודאי תזהו ממשחקים אירופאים אחרים, Caylus יהווה תענוג לשחקנים האסטרטגיים שבינכם.
יש כאלו שטוענים שהוא המשחק הטוב ביותר שנעשה, אז אם אתם מחפשים משחק טוב אי אפשר לטעות עם בחירה כזאת.
The year is 1289. To strengthen the borders of the Kingdom of France, King Philip the Fair decided to have a new castle built. For the time being, Caylus is but a humble village, but soon, workers and craftsmen will be flocking by the cartload, attracted by the great prospects. Around the building site, a city is slowly rising up...
The players embody master builders. By building the King’s castle and developing the city around it, they earn prestige points and gain the King’s favor. When the castle is finished, the player who has earned the most prestige wins the game.